VELKOMMEN TIL MAURTUA BARNEHAGE

  • Postboks 314
  • 3301   HOKKSUND
  • Tel: 32700510
  • Send oss e-post
Logg inn for å se alt innhold
Send e-post hvis du ikke får logget inn
  • Forsiden
  • Overordnet mål
  • Satsingsområder
  • Praktisk info
  • Foreldre/foresatte
  • Vedtekter
  • Søk barnehageplass
  • Rammeplan
  • Helse
  • Dokumentmappe
  • Bildegalleri
  • Gjestebok
  • Satsingsområder

    16/02/2021

    BARNEHAGENS VERDIGRUNNLAG 

     

    «Når vi samarbeider er det som en regnbue inni oss»( jente, 4,5 år – i samtale om lek og vennskap)

     

    «Å møte individets behov for omsorg, trygghet, tilhørighet og anerkjennelse og sikre at barna får ta del i og medvirke i fellesskapet, er viktige verdier som skal gjenspeiles i barnehagen. Barnehagen skal fremme demokrati, mangfold og gjensidig respekt, likestilling, bærekraftig utvikling, livsmestring og helse.» (Rammeplan for barnehagen)

     

    LIVSMESTRING OG HELSE

    «Barnehagen skal ha en helsefremmende og forebyggende funksjon og bidra til å utjevne sosiale forskjeller. Barns fysiske og psykiske helse skal fremmes i barnehagen» (Rammeplan for barnehage. »

     

    «Relasjonsarbeid gjør en forskjell»

    I arbeidet med barnehagens verdigrunnlag er verdi- og holdningsarbeid helt grunnleggende.

    Maurtua barnehage har en visjon om at barn skal oppleve å bli sett, hørt og verdsatt i møte med de voksne i alle situasjoner i løpet av en dag. Vi vil hele tiden jobbe i retning av det. Vi opplever daglig menneskemøter som bekrefter at vår måte å tenke og jobbe på gir gode opplevelser og styrket selvfølelse hos barna. Selvfølelsen utvikles i relasjonen mellom barn og voksne, med voksne som rollemodeller i det vi sier og det vi gjør. Vi opplever barn som anerkjennes som den barnet er, og barn som blir forstått følelsesmessig. De voksne anerkjenner og setter ord på barns følelser, og barn "senker skuldrene" når de opplever at de voksne forstår. Vi ønsker å være tydelige, ansvarlige og positive rollemodeller i ord og handling. Dette gjelder i alle situasjoner i løpet av en barnehagedag. Vi vil møte barnet på en likeverdig, men ikke likestilt måte. Vi tenker at denne måten å møte barn på er forebyggende for barns psykiske helse. Relasjonsarbeid er ikke en metode, men en væremåte. Det er et kontinuerlig arbeid, og det handler i stor grad om bevisstgjøring av voksnes holdninger og verdier. Relasjonskompetansen er vår plattform, og det skal synes i alle situasjoner i løpet av en dag i barnehagen vår.

    Med dette verdigrunnlaget som plattform for arbeidet tenker vi at vi formidler grunnleggende verdier som fellesskap, omsorg og medansvar og at vi representerer et miljø som bygger opp om respekt for menneskeverd og retten til å være forskjellige.

    BÆREKRAFTIG UTVIKLING

    «Barna skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Bærekraftig utvikling omfatter natur, økonomi og sosiale forhold og er en forutsetning for å ta vare på livet på jorden slik vi kjenner det»(Rammeplan for barnehage)

    I arbeidet med barnehagens verdigrunnlag er verdi- og holdningsarbeid helt grunnleggende. Vi stiller følgende spørsmål:

    Hvordan kan vi være med å gi barna i barnehagen holdninger som gir holdbarhet for framtida?

    Hva slags voksne vil samfunnet vårt trenge om 20 år?

     

    Ved å jobbe slik som beskrevet under Livsmestring og helse tror vil vi legge til rette for at barna blir trygge på hvem de er. De vil lære seg å tenke kritisk, handle etisk, vise solidaritet og ta framtidsrettede gode valg for selv og andre.

    Vi vil formidle bærekraftige verdier, og har fokus på gjenbruk. Ved å tenke « Kan det brukes en gang til?» vil vi gi barna holdninger som motvirker «bruk og kast samfunnet». Bokser, korker og lokk gir fantastiske muligheter i rollelek, og vi ser at barna sorterer etter mengde, form og farge. Store rør brukes til å kjøre biler igjennom og til å bygge høyt med. Fokus på gjenbruksmateriell gir barna nye utfordringer fordi de kan skapes på nytt og på nytt og de er en del av vårt økologiske verdisyn.

    Vi vil stimulere barnas nysgjerrighet, utvide deres forståelse og bidra til undring, undersøkelser, utprøvinger og eksperimentering. Vi vil legge til rette for og videreutvikle barnas kreative prosesser og uttrykk.( Rammeplan for barnehagen)

     

    «Det er ingenting som setter grenser for fantasien» ( gutt, 5 år)

     

    Vi vil at barna skal bli glad i å være ute og glad i naturen. Vi vil bidra til at barna blir kjent med og får forståelsen av planter og dyr, landskap, naturfenomener, årstider og vær.

    Vi har et stort flott «glasshus»( kalles drivhuset) som gir oss unike muligheter til å dyrke frukt og grønnsaker. Barna involveres i hele prosessen fra frøet såes – til høsting av grønnsaker. I tillegg har vi en drivhusvegg og pallekarmer hvor vi dyrker grønnsaker.

                                                  LEK

     "Leken skal ha en sentral plass i barnehagen, og lekens egenverdi skal anerkjennes. Barnehagen skal gi gode vilkår for lek, vennskap, og barnas egen kultur. Barnehagen skal bidra til at alle barn kan oppleve glede, humor, spenning og engasjement gjennom lek - alene og sammen med andre."(Rammeplan.)

     Leken har en egenverdi og er en viktig side ved barnekulturen. Barn lærer og utvikler sammensatt kompetanse gjennom lek. Ved å late som, går barnet inn i sin egen forestillingsverden, tar andres perspektiv og gir form til tanker og følelser. Barn leker med utgangspunkt i sin nysgjerrighet, sine evner og forutsetninger. Leken har mange uttrykksformer og kan føre til forståelse og vennskap på tvers av alder og språklig og kulturell ulikhet. De voksne er tilgjengelige og skal støtte, inspirere og oppmuntre barna i leken og skape rom for mangfold og ulikhet.

                                   LEKE- OG LÆRINGSMILJØ:

    Maurtua barnehage har stort fokus på leke- og læringsmiljø. Vi vil at barna skal møte udefinerte materialer (gjenbruksmaterialer) sammen med et utvalg av definerte leker. Det er viktig for barnas lek at det er mye av begge deler. Det er videre viktig for leken at rommene er fleksible. Det vil si at barna kan bygge, flytte og skape sin verden, med det utvalg av materialer som finnes i rommet. Fleksible rom " gir barna mulighet til å være i langvarig lek, tenke selv og tenke sammen med andre" (STYD).

     Vi har fokus på tydelighet og tilgjengelighet, noe som gir barna mulighet til å gjøre egne valg.( jmfr. Barns rett til medvirkning). Vi ønsker å ha et leke og læringsmiljø hvor barnet er en aktiv, skapende deltaker. Leke- og læringsmiljøet skal vise progresjon, og det skal være "en rød tråd" i valg og mengde av materialer.

    Lekemateriell skal være synlig og tilgjengelig - og tilgjengeligheten øker etter barnas alder/modning. Dette øker barnets mulighet for selvstendighet og mulighet til medvirkning i egen hverdag. 

     
    Hvordan skal de voksne være i dette miljøet?  
    • De voksne skal være nysgjerrige og lyttende til hvordan barna forholder seg til hverandre og rommet.
    • Engasjerte voksne gir rommene status og sørger for at de blir gode møteplasser for barn og voksne
    • Aktive og kreative voksne gir barna næring til leken
    • Barna lærer gjennom å konstruere sin egen kunnskap i samhandling med andre barn, omgivelsene og kompetente og nysgjerrige voksne.
      
     PEDAGOGISK DOKUMENTASJON.
    • Dokumentasjon er en måte å synliggjøre arbeidet i barnehagen på
    • For barn er det viktig å gjenskape hendelser, og ved å ta bilder , film av eller skrive ned episoder fra  barns opplevelser i hverdagen kan vi sammen med barna snakke om og gjenoppleve opplevelsen.
    • Pedagogisk dokumentasjon blir det dersom dokumentasjonen benyttes som et utgangspunkt for refleksjon og utvikling av barnehagens pedagogiske arbeid

     «For å sørge for at barna blir forstått på flere ulike måter er det viktig at både barn og voksne får reflektere rundt dokumentasjonen. Meningen med pedagogisk dokumentasjon er ikke å finne en sannhet, men å få fram flere ulike måter å oppfatte på, og bruke de oppfatningene i arbeid med barna.» (Åberg og Taguchi 2006).